Ceramica de horezu

Meşteşugul ceramicii a însoţit omul în toate colţurile lumii, din zorii istoriei şi până azi. Aproape toate civilizaţiile au lăsat în urmă o tradiţie a olăritului şi vase de lut cu înfăţişare specifică, foarte multe piese, unele ajunse întregi până la noi, altele risipite în mii şi mii de cioburi. Te-ai gândit vreodată că istoria umanităţii s-ar putea scrie într-un mod inedit având ca singuri martori obiectele din lut ars? Într-o astfel de istorie, ceramica de Hurez ar putea vorbi despre civilizaţia ţărănească de pe plaiurile oltenești, la răspântie cu cea creată de voievozii şi boierii Ţării Româneşti. O poveste de veacuri, care se mai scrie încă, pe roţi de lemn, în cuptoare cu foc de lemne, prin sufletele şi brațele harnice ale olarilor şi olăriţelor, în satul Olari din marginea târgului Hurezilor.

Hai sa descoperim Patrimoniul UNESCO din România!

INTERACTIV

ceramica horezu

PE SCURT

brosura_ceramica_horezu

MAI PE LARG

coperta_patrimoniu_unesco_ed3

În curând…

Resurse recomandate:

Filmări de atelier la Olari/Horezu, cu demonstrarea etapelor de lucru: modelare la roată, albire, lucrul cu cornul şi cu gaiţa, cuptorul. Min: 1:27 – 12:38.
Obiectele prezentate de la min.12:54 – 13:28 nu sunt de Horezu, ci sunt alte exemple de ceramică din România, de la muzeul organizat în Casa de Cultură din oraşul Horezu.

Demonstraţie de decor cu olăriţa Georgeta Popa de la Olari/Horezu

Meşteşugul cu olarul Mihai Bâscu de la Olari/Horezu