Cărți

Elevi din Ilfov pentru Patrimoniul Cultural 2019.
Caiet de proiect

Elevi din Ilfov pentru Patrimonul Cultural este un proiect care s-a desfășurat în anul 2019, în 16 școli din mediul rural din județul Ilfov. În caietul de proiect veți găsi un scenariu bun de replicat în orice județ al țării, prin care copii de gimnaziu pot avea o primă familiarizare cu patrimoniul național și local, într-un mod atractiv și dinamic. Acest proiect a fost inițiat și implementat de Școala de la Piscu în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Ilfov și sub patronajul Comisiei Naționale pentru România UNESCO. Acest proiect a fost finanțat de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

cloud-download-2

Descarca gratuit


coperta_caiet_ lucru_unesco

Hai să descoperim Patrimoniul UNESCO din România!

Este un material educaţional realizat într-o manieră dinamică şi interactivă, conţinând informaţii concentrate şi relevante despre obiectivele de patrimoniu UNESCO din România. Sunt curpinse în premieră toate aceste obiective, la nivelul anului 2017: patrimoniu material, imaterial, natural. Limbajul este prietenos, termenii specifici sunt explicaţi într-o zonă de dicţionar. Fiecare capitol conţine propuneri de activităţi, urmând sugestiile de lucru recomandate de UNESCO, în kitul educaţional adresat profesorilor din întreaga lume. La finalul fiecărui capitol există spaţiu destinat intervenţiei directe a copiilor: notiţe şi desene. Sunt curpinse peste 300 de imagini fotografice, contemporane şi de arhivă.
Vă invităm la o călătorie virtuală printre frumuseţile României, în care vă vor însoţi 6 personaje ghid.
Materialul este recomandat pentru lucrul la clasă, atât în cadrul orelor de limba română, istorie, religie, educaţie civică, ştiinţele naturii, educaţie plastică cât şi în cadrul unei ore dedicate, de materie opţională, Educaţie pentru patrimoniu.
Acest material este disponibil într-un tiraj limitat pentru distribuire gratuită în şcoli, acţiune prin care se facilitează implementarea. De asemenea există şi un tiraj care va putea fi găsit în librării.
Acest proiect a fost realizat în cadrul UNESCO Educational.RO, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, 2017

cloud-download-2

Descarca gratuit


coperta_patrimoniu_unesco_ed2coperta_patrimoniu_unesco_ed1coperta_patrimoniu_unesco_ed3

Patrimoniul UNESCO din România

Este o broşură adresată elevilor dar şi publicului larg, care oferă o primă familiarizare cu obiectivele de Patrimoniu UNESCO din România. Vorbim despre patrimoniul cultural material şi imaterial, patrimoniul natural şi Geoparcul Internaţional Ţara Haţegului. Lucrarea este la cea de-a 5-a ediţie, fiind actualizată anual cu obiectivele nou clasate. A fost creată în anul 2015, în cadrul proiectului Ziua Patrimoniului Cultural în şcoli şi licee. Ediţiile I şi II au fost finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ediţiile III şi IV au fost finanţate de Bancpost în cadrul programului naţional educaţional Ţara ta, tradiţia ta. La a V-a tipărire, susţinută de Şcoala de la Piscu, broşura iese într-o ediţie omagială, dedicată Centenarului Marii Uniri, acoperind cu cercetarea întregul teritoriu românesc din decembrie 1918. Patru din cele 5 ediţii, însumând peste 16000 de exemplare, au fost distribuite gratuit în şcoli şi licee din ţară, începând cu anul 2015. Ediţia a V-a poate fi găsită şi în librării. În pregătire, prima ediţie în limba engleză.

cloud-download-2

Descarca gratuit


coperta-vicleim

Serbarea de Crăciun – 2015

S-a realizat această cărticică în sprijinul educaţiei culturale prin patrimoniu, cu dorinţa de a ajunge în mâinile cât mai multor învăţători şi prin ei la cât mai mulţi copii. Cel mai important scop a fost acela de a readuce în atenţia publicului Vicleimul lui Mircea Vulcănescu, un text pe care îl considerăm cum nu se poate mai potrivit pentru o serbare de Crăciun şi în zilele noastre. Un martor sunt cele două serbări cu Vicleim de la Şcoala primară Agatonia 2014 şi 2015.
Realizat în cadrul EDUCATIO. http://reteauaeducatio.ro/educatio/despre-proiect/

cloud-download-2

Descarcă gratuit


 

patrimoniul-brancovenesc-pe-intelesul-tuturorPatrimoniul Brancovenesc pe intelesul  tuturor

Ed.I 2014, Ed.II, 2015

Patrimoniul brâncovenesc pe înţelesul tuturor este o incursiune în civilizaţia secolelor XVII şi XVIII din Ţara Românescă. Un text accesibil, cu multe explicaţii, bogat ilustrat. Citind-o atent sau doar răsfoind-o vei intra prin poarta istoriei în lumea boierilor şi a voievozilor, te vei plimba prin palate şi mănăstiri, vei părtunde în biblioteci şi în alte locuri tainice, păstrătoare de comori. Vei înţelege şi vei îndrăgi un capitol cheie al civilizaţiei româneşti.

cloud-download-2

Descarca gratuit

 


 

palatul-mogosoaia-ghidul-copiilor

Palatul mogosoaia = ghidul copiilor editia 2

Palatul Mogosoaia -ghidul copiilor

Ed.I – 2014, Ed.II – 2017, Ed.III – 2020

Palatul Mogoşoaia – Ghidul copiilor este pentru noi o primă experienţă de realizare a poveştii extinse a unui monument istoric. Am cuprins aici istorisiri despre Brâncoveni şi epoca lor, arhitectură, restaurare, iconografie, noţiuni de cultură generală care credem că nu trebuie să lipsescă din bagajul sufletesc al nici unui român. Povestirile sunt ilustrate bogat cu fotografiile lui George Dumitriu şi cu desene de copii iar punerea în pagină este gândită cu multă grijă, aşa încât cartea să fie cât mai dinamică şi atractivă. Experimentăm un mod mai cald şi mai apropiat de a face cunoscută istoria care sperăm să aibă mai mult impact decât colecţiile de fapte, date, locuri, nume cu care sunt obişnuiţi elevii români, din maualele de istorie. Proiect finanțat de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia.

cloud-download-2

Descarcă gratuit

 


PATRIMONIU CULTURAL
JUDEȚUL BRAȘOV

Ed.I, 2013, Ed.II, 2015

Această carte adună laolaltă frumusețile patrimoniului cultural brașovean: monumente istorice, tradiții, meșteșuguri, sărbători, organizate în ritmul anului calendaristic, povestite pe înțeles și ilustrate bogat, structurate în 15 lecții. Este a doua încercare de manual școlar despre patrimoniul cultural. S-a născut din dorința unui grup de tineri arhitecți brașoveni, conștienți de imperativul educației pentru patrimoniul cultural. Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România și Administrația Fondului Cultural Național.

cloud-download-2Descarca manualul gratuit

 


PATRIMONIU CULTURAL
JUDEȚUL ILFOV

Ed.I, 2012, Ed.II, 2013

Această carte este oglinda Județului Ilfov, în datele sale cele mai prețioase: monumente istorice, tradiții, meșteșuguri, sărbători. Patrimoniul cultural este povestit pe înțeles și însoțit de fotografii alese cu grijă. Este prima noastră încercare de manual școlar despre patrimoniul cultural, într-o abordare zonală. Copiii ilfoveni dar și bucureștenii vor putea afla despre frumusețile strămoșești din vecinătățile lor. Recomandăm această carte ca auxiliar școlar dar și ca resursă principală pentru un opțional dedicat patrimoniului cultural. Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România și Administrația Fondului Cultural Național.

cloud-download-2Descarca manualul gratuit

 


coperta-patrimonniu-pentru-copii

Patrimoniul pentru copii

2010

Este o broșură manifest pentru educația prin patrimoniu, în care au fost adunate diferite experiențe de tabere, excursii și acțiuni menite să descopere copiilor frumusețea moștenirii culturale din câteva comunități, răspândite prin țară. Ne-am dorit să rămână un martor și o sursă de inspirație și pentru alți educatori care vor dori să se aplece asupra acestui subiect, atât de important pentru formarea identității culturale a tinerei generații. Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 


coperta-prima-carte-despre-lut

Prima mea carte despre lut

2008

Este o carte pentru copii despre meșteșugul și arta ceramicii, în diferite episoade, din Preistorie și până la Picasso: câteva povești adevărate din diferite epoci și câteva tehnici de atelier. Este o culegere născută din experiența Școlii de Vară Lut Ars 2007, în cadrul căreia am împănat orele de atelier cu mici seminarii de istoria artei, pentru copii. Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Aldea Tudorache.

cloud-download-2Descarca gratuit

 


coperta-lut-2007Lut Ars 2007

2007

Este jurnalul de bord al proiectului Lut Ars 2007, prima cursă pentru revitalizarea culturală a satului Piscu, o veche vatră de olari din foștii Codri ai Vlăsiei. Conține capitole de documentare antropologică, jurnalul Școlii de Vară și alte inițiative pe care le-am pus în faptă în acel an. Proiect finanțat de Administrția Fondului Cultural Național.

cloud-download-2Descarcă gratuit